Terapija igrom je posebna vrsta terapije zasnovana na sposobnosti dece da izraze sebe i svoje potrebe igrom i igračkama umesto rečima. Ovom metodom je cilj da se deca izraze kroz igru, kao što odrasli govore o svojim problemima tokom terapije. Individualna dečija terapija pruža priliku deci da razmisle o svojim emocionalnim iskustvima i borbama u svom životu. Terapija igrom je veoma cenjen pristup terapiji dece uzrasta 3-12 godina. Sama igra je zabavna. Kroz igru proširujemo svoju sposobnost samoizražavanja, stičemo sve veću svest o sopstvenim osećanjima, željama i potrebama i negujemo našu sposobnost da kontrolišemo svoje ponašanje u društvenom okruženju.
Terapija dinamičkom igrom nije isto što i obična igra. Kroz terapiju igrom, terapeut pomaže detetu da reši i reši svoje probleme. Terapeut podučava dete strategijama za suočavanje sa intenzivnim i snažnim osećanjima, kao i novim načinima komunikacije sa drugima, izražavanja osećanja i isprobavanja novih, konstruktivnijih ponašanja.
Terapija kod dece može biti kratkoročna ili dugotrajna, često u zavisnosti od ozbiljnosti detetovih poteškoća kada započne lečenje. Terapijski proces je znatno poboljšan kada su negovatelji uključeni u tretman deteta u vidu redovnih ličnih sastanaka sa terapeutom, a kada je to opravdano, zajedničkih sesija negovatelja i dece. Terapija igrom za decu može biti efikasna kada dete ima: Poteškoće sa upravljanjem besom Slabo ili depresivno raspoloženje Anksioznost Poteškoće sa spavanjem i/ili noćne more Akademske poteškoće ili otpor pohađanju škole Veće od tipičnih količina straha Poteškoće u ponašanju (ponekad povezane sa ADHD-om) Gubitak ili promene u strukturi porodice (razvod, preseljenje, gubitak staratelja) Nisko samopoštovanje (ponekad povezano sa maltretiranjem ili smetnjama u učenju) Tantrume